art in games 
ART IN GAMES
Sen Members
Niet beschikbaar
Art in games
Algemeen
Route-
beschrijving


Forum

Games zijn kunst!

Games zijn de belangrijkste kunstvorm van de 21ste eeuw. Bij welke andere kunstvorm wordt niet alleen gebruikgemaakt van bestaande disciplines als muziek, grafische vormgeving, vertelkunst en techniek, maar staat of valt het kunstwerk ook nog met gameplay? Als avantgarde ooit van toepassing is geweest, dan is het wel in deze vorm. Voor het eerst in de geschiedenis van de moderne kunst neemt de speler zelf het heft in handen.

Inmiddels is er op de nieuwspagina's een boeiende discussie gaande over deze stelling.

Citaat: "Ik begrijp ook wel dat Kunst een bijna ondefinieerbare term is, maar ik zou games geen kunst noemen, eerder (interactieve) vormgeving. Goede vormgeving is echter geen Kunst. Kunst wordt per definitie autonoom gemaakt (de kunstenaar wil er een boodschap mee overbrengen). Games worden per definitie gemaakt als entertainment."

De tegenpartij antwoord met: "Ik denk dat je het begrip wel erg klein maakt als je stelt dat de kunstenaar 'er een boodschap mee wil overbrengen', :tomo. Wanneer het iemand als Miyamoto lukt om de gemoedstoestand van een speler te bespelen, of om schoonheidsontroering op te roepen... enkel door een aantal blokken of hindernissen op een bepaalde manier manier, en juist die manier, te plaatsen... Ik denk dan niet aan vormgeving, maar aan zaken als het uitdagen van de speler, het verrassen, het stimuleren, het prikkelen, het belonen, het straffen. Het evenwicht tussen dergelijke zaken, daar draait het volgens mij om in een goede videogame. En ik denk zeker dat je iemand die dergelijke zaken haarfijn doorziet, aanvoelt en uit zeker een kunstenaar mag noemen." Doe mee aan de discussie op de nieuwspagina van Art in Games

Feestelijk opening van de tentoonstelling met als special guest: de Xbox!

GameSen organiseert in samenwerking met Galerie De Meerse deze expositie, Art in Games. Van 18 maart t/m 14 april is elke kunst- en gameliefhebber welkom in de Raadhuiszaal 3 te Hoofddorp om van dichtbij mee te maken wat die kunst in en om videogames nu eigenlijk is. Via een videogameparcours in de galerie wordt de videogame gepresenteerd als de jongste en meest vernieuwende kunstdiscipline van dit moment.

De opening op zondag 18 maart van 16.00 tot 20.00 uur wordt een groot feest. De grote spelers in het gamesveld, uitgevers en game-ontwikkelaars, laten zien wat ze te bieden hebben. Het feest wordt gehouden in het hele schouwburgcomplex. In de galerie is de tentoonstelling te bezichtigen, in de theaterzaal is 'The making of Art in Games' te zien, wordt boek Art in Videogames gepresenteerd en wordt er gespeeld op het bioscoopfilmscherm. Ook is er een beurs met naast uniek Artwork, de nieuwste games en informatie van de diverse gamemakers. Met onder andere artwork van Metal Gear Solid van Konami en de Xbox van Microsoft in levende lijve!

Boek Art in Videogames

Speciaal voor de tentoonstelling heeft Niels 't Hooft een boek geschreven over deze art in games. Aan de hand van 45 games beschrijft hij wat een gewoon goede game tot een fantastische game maakt. Daarbij gaat hij in op het fenomeen gamen in het algemeen. Waarom gamen wij en waarom wordt het in de toekomst zo belangrijk? "Natuurlijk zijn ook videogames een vorm van kunst! Maar wat is een spel precies? Hoe zit de perfecte videogame in elkaar? En wat moet er nog gebeuren voordat games als volwaardig geaccepteerd kunnen worden?" Al deze vragen en meer worden in het boek beantwoord. Bij het boek zit een CD-ROM gestoken met filmpjes en beeldmateriaal van de besproken games.

Wat, waar & wanneer
Expositie Art in Games

Galerie De Meerse
Raadhuisplein 3
Hoofddorp

Duur: 18 maart t/m 14 april
Opening op zondag 18 maart van 16.00 uur tot 20.00 uur met als special guest de Xbox van Microsoft! Daarna geopend van woens- dag t/m zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur
Routebeschrijving
Art in Games boek
Het boek met CD-ROM wordt in beperkte oplage uitgegeven. Je kunt het boek uiteraard al wel bestellen. Het boek met CD-ROM kost 45,-. Voor bestellingen mail sales@gamesen.nl

Art in Games.
Boek met CD-ROM
Niels 't Hooft
Met dank aan
Microsoft
Konami
Nintendo
Infogrames
Homesoft
Codemasters
Keesie
Concept3
Little Studio
Voor meer informatie
GameSen
010-273 13 51
Inez Groen

Galerie De Meerse
023-562 52 53
Sander Boschma